eforumlogo

1.1 Præsentation

Du er logget ind som gæst (Log ind)

Emneoversigt

 • Hovedsektion

  • Præsentation: Intro

   Kursets første uge handler om at præsentere sig, altså spørge og fortælle om navn, alder og bopæl. Når ugen er ovre, skulle du gerne være i stand til at klare disse 3 ting på grønlandsk.

   Til hver af de første 3 dage hører en lille video, som du skal se og lytte grundigt til. Efter videoen er der nogle tips om det grønlandske sprog og nogle øvelser.

   De sidste 2 dages øvelser repeterer det gennemgåede ordforråd.

   Nedenfor finder du et pdf-dokument med dialogerne på skrift og en ordliste. Du skal udskrive dokumentet og have det ved hånden, når du arbejder med videoerne og opgaverne.

   Du kan også hente en zip-fil med ugens dialoger på video og lydfiler. Det giver mulighed for at arbejde grundigt med video og lyd uden at det koster internetforbrug. Du kan også flytte mediefilerne til din mobil eller mp3-afspiller og se/lytte til dem i ledige øjeblikke, mens du er på farten.

  • Uge 1: Mandagens opgave - Præsentation

   Dagens opgave handler om at præsentere sig. Du skal arbejde med nedenstående video hvor Naja og Nuka præsenterer sig. Lyt grundigt til de talende og følg med i teksten nedenfor.

   Qanoq_ateqarpit_low.flv

   Naja: Uanga Naja-mik ateqarpunga.

   Jeg hedder Naja.

   Naja: Illit qanoq ateqarpit?

   Hvad hedder du?

   Nuka: Uanga Nuka-mik ateqarpunga.

   Jeg hedder Nuka.

   Når du har set og lyttet til videoen, skal du arbejde med den nedenstående ordforråds-/udtaleøvelse. Det er vigtigt at arbejde seriøst med udtale på begynderniveau, da det er her, de gode (eller dårlige) udtalevaner grundlægges.

  • Uge 1: Tirsdagens opgave - Præsentation

   Dagens opgave handler om at spørge og fortælle om alder.

   Qassinik_ukioqarpit_low.flv

   Afspil videoen og lyt godt til de talende.

   Nuka:  Illit qassinik ukioqarpit?

   Hvor gammel er du?

   Naja:   Uanga 20-nik ukioqarpunga.

   Jeg er 20 år gammel.

   Naja:   Illimmi?

   Hvad med dig?

   Nuka: Uanga 19-inik ukioqarpunga.

   Jeg er 19 år gammel.

   Læg mærke til, at der er en overensstemmelse i slutlyden mellem det personlige stedord uanga, jeg, og personedelsen for jeg, +punga, og ligeledes mellem illit, du, og personendelsen +pit, du i spørgende form.

   Det personlige stedord (jeg, du) er ikke nødvendigt og kan udelades, da det jo fremår af personendelsen, hvem der tales om. Det medtages især, hvis man ønsker at understrege hvem der tales om.

   Endelsen -mik/-nik kan oversættes med "som er" eller "nærmere bestemt". Direkte oversat betyder "Uanga 19-nik ukioqarpunga": "Jeg har (levet) nogle år, nærmere bestemt 19." Tilsvarende betyder "Uanga Nuka-mik ateqarpunga": "Jeg har et navn, som er Nuka." -mik er ental og -nik er flertal (kun ét navn, men flere år).

   Når du har set og lyttet til videoen, skal du lave øvelserne. Arbejd grundigt med udtaleøvelserne. Til sidst er der en øvelse med stedord og tilhørende personbøjninger.

  • Sprogtip: Lidt mere on +mik og +nik (info for de nysgerrige)

   Som du nok  husker, skal der +mik efter ens navn, når man præsenterer sig, og +nik (flertalsformen) på ens alder (hvis altså man "har" mere end 1 år smiler).

   Det lille "mik" er noget, der undrer mange. Der findes ikke noget tilsvarende på dansk, og derfor er det rigtig svært at forstå.

   Til sammenligning findes kendeord (artikler) som "en" og "et"  ikke på grønlandsk overhovedet (man skelner mellem "et hus" og "huset" på en helt anden måde, som ikke involverer kendeord), og grønlændere, der starter på at lære dansk  undrer sig derfor meget over, hvad disse små ord mon betyder eller gør i sproget.

   Det store forkromede overblik over hvad +mik gør, får man først, når man begynder at få overblik over hele den grønlandske grammatik, typisk på modul 3.

   Til en begyndelse kan man huske på, at hvis man bruger -qar-, skal der +mik/+nik på ord, der lægger sig til eller beskriver det, som man har

   Jeg har navn (Naja-mik beskriver navnet)

   Jeg har år (18-nik beskriver årene)

   Det  er en helt bagvendt måde at tænke på, hvis man har dansk som modersmål - så fortvivl ikke! Og skulle man komme til at glemme +mik, skal man nok blive forstået alligevel. Betydningen ændres ikke afgørende, det lyder bare forkert - præcis som at udelade "en" eller "et" på dansk.

   • Uge 1: Onsdagens opgave - Præsentation

    Onsdagens opgave handler om at fortælle, hvor man bor.

    Afspil videoen og lyt godt til samtalen.

    Sumi_najugaqarpit_low.flv

    Naja: Uanga Sisimiuni najugaqarpunga.

    Jeg bor i Sisimiut.

    Naja: Sumi najugaqarpit?

    Hvor bor du?

    Nuka: Uanga Qaqortumi najugaqarpunga.

    Jeg bor i Qaqortoq.

    Når du har set og lyttet til videoen, skal du arbejde med udtale og lytteforståelse.

   • Uge 1: Torsdagens opgave - Præsentation

    Dagens opgaver repeterer de 3 foregående dages stof.

   • Uge 1: Fredagens opgave Præsentation

    Dagens øvelse er en kryds og tværs med ugens ordforråd.

    • Præsentation: Ugens test

     Her er ugens test.

      

     Der er 10 spørgsmål i testen. Den skal være gennemført senest på mandag kl. 12.00. 

      


     Skip Navigator